» etusivu » crimsonin gangsterit » tallista » toiminnasta » sähköposti

» Crimsonin tallipihasta

Crimsoniin voidaan majoittaa sisätiloihin viisikymmentä hevosta, meillä on niin monta 4m x 4m karsinaa, aika isoja yksiö hevosen asua siis. Viideskymmenesensimmäinen karsina on niin epäkäytännöllisessä kulmassa, että sinne olemme kasanneet heinäpaaleja. Ponikarsinaksi se on mahdollista kyllä muuttaa - mutta se tapahtuu sitten jos joku poninomistaja haluaa majoittaa pikkuheppansa Crimsoniin. Pihatossa on tilaa kahdelletoista hevoselle, ja tällä hetkellä siellä asustelevat eläkeläishevoset. Pihattoomme on mahdollista majoittaa hevosia, jotka eivät kestä tallun pölyjä.

Tallin omistuksessa elelee vain amerikanravureita. Tavoitteenamme on talli täynnä onnellisia hevosia jotka kaiken lisäksi vielä juoksevatkin hyvin. Jos käy niin, että hevonen ei ihan ravurin työstä nautikaan, ei sitä yritetä väkisin ravuriksi sitten muuttaa. Orihevosilla tässä vaiheessa on edessä ruunaus ja muuttuminen ratsuksi - sunnuntaihevoseksi. Usealla muulla tallilla hevonen myytäisiin tässä vaiheessa, mutta Crimsonissa huonot juoksijat saavat jäädä käyttöhevosiksi, naapurihan voivat niitä lainata vaikkapa maastoratsuiksi, jos hevosten pää sitä kestää!

Naapurissamme siis on ratsastuskoulu. Ratsastuskoulun omistaja aina silloin tällöin tulee tänne Crimsoniin opettamaan ravureille ja kuskeille hieman ratsupuolenkin juttuja. Se on hyvää treeniä juoksijoiden takajaloille ja selille. Alle nelivuotiaalla Crimsonin omistuksessa olevalla hevosella ei koskaan ratsasteta! Vastalahjaksi Crimson pitää saman verran ajotunteja ratsastajille sellaisilla hevosilla, jotka eivät syystä tai toisesta enää kilpaile, mutta ovat rauhallisia ja kilttejä.

Hiitit hoidetaan joka toinen viikko omalla hiittisuorallamme, joka kulkee hakojen ja Crimsonin peltojen välistä pitkän matkaa. Ahkerasti treenaavat juoksijat hiitataan joka ikisenä viikkona. Jotkut kuskit suosivat kuitenkin enemmän ravirataa, joka saatiin viimein vuonna 2010 ikiomaksikin rakennettua. Siellä on sitten mukava pitää ravitkin, aikaisemmin kun jouduimme ajamaan joka ikinen kerta neljän kilometrin päähän vuokratulle radalle.

» Hevosten valmentamisesta

Hevoset, jotka valmistautuvat startteihin, juoksevat hiitin kerran viikossa. Niitä ei suinkaan yritetä ajaa loppuun tai ylitreenata, hevosen huippukunto on aina hevoskohtainen ja me tiedämme sen. Joka ikisen Crimsonin omistuksessa olevan hevosen valmentaa joku henkilökunnasta, emme halua ulkopuolista apua. Täällä meilläkin on kiitettävästi porukkaa kuskeiksi: tallin omistaja Oresama, tallimestari Romeo sekä tallipoikaveljekset Atte ja Aleksei. Välillä tallissa auttaa myös hevosalaa opiskeleva teinityttö, Saga, joka käy niin usein, kuin opiskelultaan ehtii. Kukaan ei oikein tiedä, miten Crimsonista tuli niin miesvaltainen työpaikka, Saga kun on ainoa naisenpuoli.

Vanhimmat ja nuorimmat hevoset liikutetaan ihan niiden kunnon mukaan. Pikkuvarsat tottakai seuraavat vain emiään, niitä ei tarvitse liikutella. Joillekin vanhuksille riittää vain jaloittelu tarhassa, mutta jotkut ovat ihan niin virkeitä että kulkevat radalla harjoituttamassa nuorempia hevosia juoksemaan kilpaa. Sitten on vielä niitä tapauksia, jotka ovat liian huonoja juoksijoita tai loukkaantuneet juostessaan. Useimmista näistä hevosista tulee ratsuja, ja käyttöhevosia arkiaskareisiin kuten heinäpaalejen kuljetukseen pihatolle, kaveriksi tallin väen hermolomalle maastolenkillä.

Hevosten omat, hevoskohtaiset hoitajat treenaavat hoitohevosiaan myös jonkin verran. Jos taito ei riitä tähän, pakko ei ole. Joku taas haluaa vastuun hevosen kunnosta kokonaan itselleen. Hevosenhoitajia ei jätetä pärjäämään yksin, mutta heihin luotetaan niin paljon, että jos he sanovat osaavansa, he saavat yrittää.

Hevosia voi liikuttaa maastossa ajaen tai ratsain. Leveimmät polut ovat tarpeeksi tilavia jopa talviselle rekiajelulle, mutta kapeimmillakin poluilla voi kulkea koppakärryillä. Lisäksi meillä on pienehkö hiekkapohjainen kenttä, jota käytetään tarhana päivisin. Kävelytyskone on ollut käytössä muutaman vuoden, ja sekin on myös yksityishevosten omistajien vapaassa käytössä Vuoronsa kuitenkin kannattaa varata etukäteen, koska kävelytyskone on todella ahkerassa käytössä myös tallin omien hevosten puolesta. Oma ravirata rakennettiin vasta 2010, ja sellaista onkin kaivattu. Rata on jatkuvasti myös yksityishevosten omistajien käytössä, paitsi kilpailupäivinä kello neljään asti illalla. Crimson lainaa kyllä kärryjään yksityishevosten omistajien käyttöön, elleivät he sellaisia omista.

» Jalostuksesta

Crimsonin kasvattajanimet ovat etuliitteet Crimson, sekä niinsanottuja hätätapauksia varten jälkiliite CC. Aina pyritään käyttämään liitettä Crimson, mutta joskus se ei yksinkertaisesti vain sovi nimeen. Omassa tallissa kasvatti ei kuitenkaan koskaan synny kokonaan ilman liitettä.

Emme suinkaan pyri massatuotantoon. Juoksunsa jo juosseet tammat kyllä varsovat muutaman varsan, näin pääsääntöisesti. Myös juoksevia tammoja voidaan astuttaa silloin tällöin. Osa varsoista jää Crimsoniin aloittelemaan uraansa, osa myydään hyviin koteihin. Varsat ovat kyllä kaikki ravisukuisia, mutta niistä saattaa tulla myös mainioita ratsuja, sellaisiksikin niitä myydään. Kasvattilista on toimintasivulla.

Ennen Crimsonissa harrastettiin ihan tavallisten juoksijoiden lisäksi myös kokonaan montépainotteisia hevosia, sekä peitsareita. Nykyäänkin niitä löytyy tallista muutama, mutta enää niitä ei varsinaisesti kasvateta.

» Kilpailuista

Crimsonin ravit löytyvät toimintasivulta. Ennen niitä järjestettiin huomattavasti harvempaan tahtiin, mutta oman raviradan rakentamisen myötä vuonna 2010 tiheni ravikalenteri huomattavasti. Nyt siitäkin toiminnasta saadaan tulot omaan pussiin.

Crimsonin oma suurkilpailu, Crimson Comet starttasi ensimmäisen kerran 2010. Katsoimme viimein olevamme tarpeeksi perinteikäs järjestämään ihan omaa suurempaa showtamme. Palkitsemaan on jo ehditty muutamat hevostähdet.


Kaikki materiaali sivuilla © Oresama / Crimson trotters, ellei toisin mainita.
Luvaton kopiointi on rikos. Rikoksesta seuraa rangaistus.